calin andra photoart

Fujifilm X-T10 kit Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS, impresii după primul an

Calin AndraComment
Fujifilm X-T10 kit Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS

Fujifilm X-T10 kit Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS

A trecut un an de când curierul mi-a lăsat la ușă un kit Fujifilm X-T10 cu obiectivul Fujinon XF 18-55mm f/2,8-4 R LM OIS, achiziționat în urma defectării unui mirrorless pentru care am considerat reparația neprofitabilă. Mereu mi-am dorit un aparat de fotografiat de dimensiuni mici care să îmi ofere libertate de mișcare, imagini de calitate, și o experiență de fotografiere cât mai apropiată de cea a filmului. Iată că  după mai bine de 10 ani în care am fotografiat exclusiv cu echipament Nikon și îndelungi căutări pe internet am ales să fac schimbarea și să aleg acest brand. Proaspăt lansat la acea vreme X-T10 apărea pe piață ca un X-T1 mai ieftin, cu un firmware mai bun în privința auto focusului și la un preț imbatabil, având în vedere că obiectivul Fujinon XF 18-55 mm f/2,8-4 R LM OIS se vindea separat cu 3000 lei. Este clar că nu este un obiectiv de kit oarecare așa cum am fost obișnuit la alte branduri, calitatea optică și construcția fiind mai de grabă premium.

X-T10, XF 18-55, ISO 200,  f/6,4  1/125s, 28mm, Provia film simulation

X-T10, XF 18-55, ISO 200,  f/6,4  1/125s, 28mm, Provia film simulation

Primul aspect care ma impresionat imediat după ce am pus aparatul la ochi a fost vizorul. Incredibil de bun, cu o rezoluție excepțională și o claritate care te duce cu gândul la un vizor optic, afișează foarte multe informații care pot fi ascunse sau afișate după dorința utilizatorului. Faptul că pentru controlul diafragmei se folosește un inel dedicat pe obiectiv, aduce un feeling aparte și o experiență inedită de fotografiere. Pentru unghiuri dificile aparatul are un display generos de 920.000 de pixeli care este rabatabil fiind util în situațiile când vrei să fotografiezi de jos. Din păcate nu este disponibilă tehnologia touch la acest display. Controlul timpului de expunere este de asemenea preluat de o rotiță dedicată pentru acest scop aflată în partea dreaptă a aparatului, lângă rotița de compensare a expunerii care la rândul ei permite ajustarea valorilor expunerii cu +/- 3 EV. Aparatul beneficiază de un obturator mecanic care oferă un timp de expunere de până la 1/4000s iar pentru situații în care se dorește fotografierea la timpi mai scurți se poate opta pentru un obturator electronic capabil să ofere timpi de expunere de 1/32.000s. Un alt aspect impresionant a fost gama dinamică a aparatului, eu fiind pasionat de fotografia de arhitectură și cityscape am apreciat pozitiv acest lucru, imaginile fiind foarte bune, aparatul oferind un control bun asupra umbrelor și a luminozității.

X-T10, XF 18-55, ISO 200, f/11, 6s, 18mm, Astia film simulation

X-T10, XF 18-55, ISO 200, f/11, 6s, 18mm, Astia film simulation

Construcția corpului este bună, materiale de calitate care oferă un sentiment de aparat bine făcut și trainic. Priza gripului este puțin ciudată, în scurt timp de la achiziție mi-am cumpărat un L bracket care îmbunătățește considerabil priza și îmi dă posibilitatea de a monta aparatul pe trepied prin intermediul sistemului Arca Swiss. Una din erorile de proiectare pe care eu le-am remarcat la Fuji X-T10 este filetul pentru fixarea plăcuței de la trepied. Odată montată nu se mai poate deschide compartimentul acumulatorului și al cardului de memorie.

X-T10, XF 18-55,  ISO 200,  f/4,  1/125s, 55mm, Classic Chrome film simulation

X-T10, XF 18-55,  ISO 200,  f/4,  1/125s, 55mm, Classic Chrome film simulation

Timp de 10 ani, am fost genul de fotograf care fotografia exclusiv în format RAW, dar de când am văzut reproducerea culorilor și finețea tonurilor la Fujifilm am început să fotografiez RAW+Jpeg și să editez direct fișierul jpeg, RAW-ul fiind pentru backup, ceea ce nu se întâmpla până acum pe sistemul Nikon. Adevărul este că fișierele jpeg sunt extraordinare fiind destul de greu de ajuns la același rezultat prin procesarea fișierelor RAW cel puțin cu ajutorul softurilor folosite de mine. În plus controlul asupra expunerii cu ajutorul vizorului electronic care poate fi setat să afișeze preview-ul imaginii și histograma live sunt foarte utile oferind o sigurață și un bun control asupra valorii expunerii. Aparatul pune la dispoziția utilizatorului mai multe simulări de film precum: Provia, Astia, Velvia, Classic Chrome, Pro Neg. Hi, Pro Neg.Std, Monochrome, Monochrome Ye Filter, Monochrome R Filter și Monochrome G Filter. Cu siguranță aceste simulări vor face deliciul oricărui fotograf, rezultatele obținute fiind deosebite, fișierele RAW fiind după cum spuneam cel puțin în cazul meu doar pentru backup.

X-T10, XF 18-55, ISO 400, f/4, 1/30s, 55mm, -0,7 EV, Classic Chrome film simulation

X-T10, XF 18-55, ISO 400, f/4, 1/30s, 55mm, -0,7 EV, Classic Chrome film simulation

Obiectivul XF 18-55mm f/2,8-4 R LM OIS vine cu un stabilizator de imagine foarte eficient care permite fotografierea subiectelor statice cu timpi de expunere lungi, eu am obținut imagini foarte clare chiar și la 1/10s în condițiile în care distanța focală era maximă, adică 55 mm. Obiectivul fiind unul cu diafragmă variabilă, în capătul tele ajungând la f/4 am avut mici rețineri în ceea ce privește puterea de separație și calitatea bokeh-ului. Obiectivul a dovedit că face față cu brio acestui aspect, oferind un bokeh suficient de cremos și consistent în același timp, având o putere bună de separare a subiectului de fundal.

X-T10, XF 18-55,  ISO 400,   f/4,  1/60s,  -0,7 EV,  Astia film simulation

X-T10, XF 18-55,  ISO 400,   f/4,  1/60s,  -0,7 EV,  Astia film simulation

Noul firmware dezvoltat de către Fuji a implementat pe acest aparat funcția de detecție a feței și a ochiului, funcții dedicate fotografiei de portret, care s-au dovedit utile și eficiente atunci când fotografiem persoane. Auto focusul este rapid și precis chiar și în condiții în care lumina este slabă, fiind disponibile mai multe variante de focus. Se poate opta pentru focalizarea cu un singur punct, pe zone sau modul auto. De asemenea aparatul poate focaliza în mod single, continuu sau manual. Pentru modul manual se pot alege mai multe variante de asistență a focalizării fie pe bază de evidențiere a marginilor cu contrast ridicat (focus peak) sau o asistență clasică bazată pe ruperea imaginii (split image).

Chiar dacă de pe X-T10 lipsesc câteva controale disponibile pe X-T1, cum ar fi setarea valorilor pentru sensibilitate, modul de măsurare a expunerii și alegerea modului de focalizare, problema poate fi ușor rezolvată deoarece utilizatorul are la dispoziție nu mai puțin de șapte butoane configurabile. Eu am ales să aloc pentru aceste butoane controlul sensibilității, alegera modului de autofocus (single, zone, wild/tracking), măsurarea expuneri, selectarea punctului de autofocus, balansul de alb si alegerea setărilor particularizate. Ultimul a rămas la setarea cu care a venit din fabrică și îl folosesc pentru conectarea wifi.

X-T10, XF 18-55,  ISO 500,  f/4,  1/300s,  55mm,  Monochrome G filter film simulation

X-T10, XF 18-55,  ISO 500,  f/4,  1/300s,  55mm,  Monochrome G filter film simulation

Meniul aparatului nu este foarte intuitiv, a fost necesar puțin studiu pentru a descoperii unele setări, mai ales că în multe cazuri Fujifilm au ales un limbaj mai puțin comun. Cu toate acestea odată făcute setările de bază utilizatorul trece destul de rar prin meniu, mai ales că există deja celebrul buton ”Q” care oferă un meniu propriu rapid care de asemenea poate fi ușor configurat în funcție de preferințele utilizatorului. Citisem pe mai multe forumuri de specialitate despre lacunele pe care le are Fujifilm în privința vitezei de focalizare. Nu pot să spun că este ceva extraordinar dar nici dramatic nu este. Rafala de 8 cadre/secundă este una bună, păcat că bufferul nu permite un umăr mare de cadre, aici X-T1 este cu ceva pași în față. X-T10 nu beneficiază de ermetizare împotriva apei și a prafului deci nu este recomandat să fie folosit în asemenea situații. Totuși pentru a testa viteza și precizia auto focusului am mers cu el la un eveniment sportiv unde praful e la el acasă. Aparatul a făcut față, cele 77 puncte de focalizare disponibile nu au ratat focalizarea,  fotografiile obținute fiind în focus în proporție foarte mare.

X-T10,  XF 18-55,  ISO 800,  f/4,  1/850s,  18mm,  +2 EV,  Classic Chrome film simulation

X-T10,  XF 18-55,  ISO 800,  f/4,  1/850s,  18mm,  +2 EV,  Classic Chrome film simulation

În finalul acestui review am lăsat temerea cea mai mare legată de un aparat cu senzor APS-C și anume comportamentul la valori mai ridicate ale sensibilității. Totuși aparatul se comportă foarte bine, chiar dacă la valori mai mari de ISO 3200 zgomotul de imagine este prezent fotografiile  arată bine fiind foarte apropiate de ce se obține pe film. Intervalul la care se poate seta sensibilitatea este cuprins între 200 și 6400 cu un boost până la 51200.

X-T10,  XF 18-55,  ISO 1600,  f/4,  1/40s,  -0,7EV   Classic Chrome film simulation

X-T10,  XF 18-55,  ISO 1600,  f/4,  1/40s,  -0,7EV   Classic Chrome film simulation

Dacă ar fi să trag o concluzie aș zice că acest kit este unul extrem de versatil, poate fi folosit atât la fotografia de concediu, peisaj, portret dar și la sport sau reportaj. Combinația dintre senzorul X-Trans de generația a II-a și optica oferită de Fujifilm este una de excepție, cu fișiere jpeg de foarte bună calitate. Rezoluția de 16 mega pixeli nu este foarte mare pentru zilele noastre dar acoperă majoritatea situațiilor, imaginile rezultate fiind de o calitate excepțională. Cu siguranță dau mari șanse acestui sistem, nu trebuie omis faptul că Fujinon oferă deja o gamă largă de obiective în special cu distanță focală fixă și foarte luminoase. Micile neajunsuri se vor corecta cu siguranță fie prin update-uri de firmware fie odată cu apariția versiunilor viitoare.