calin andra photoart

Ce cameră să îmi cumpăr?

Calin AndraComment
CALI5779-Edit.jpg

Îmi aduc aminte anii trecuți, mai exact prin anii 90, când nu se putea să pleci în concediu și să nu bagi în bagaj câteva role de film și o cameră. Era bine să ai la tine o cameră portabilă, ușor de folosit, să poată fi utilizată de vecinul de pătură la plajă sau de baciul care își mâna oile pe potecile munților că deh, pe vremea aia lumea trăia și era fericită fără selfy.  Azi stau și privesc retrospectiv, îmi dau seama că, cu ajutorul unor camere de plastic, cu o lentilă ieftină și câteva role de film am captat cele mai importante momente din viața mea, imagini cu soția mea, copilul meu, imagini pentru care nu a contat rezoluția sau performanțele în lumină scăzută pentru că sunt imagini cu noi, despre momentele importante pentru mine, imagini pe care le revăd într-un format 10 X 15 mai cu plăcere și mai des decât pe cele care ocupă câțiva TB pe hard disk-urile calculatorului. Azi la 20 de ani distanță stau și mă gândesc dacă echipamentul pe care îl am a meritat investiția. Stau și mă gândesc dacă cu adevărat avem nevoie de echipament extrem de performant pentru a capta amintiri. Îmi câștig existența ca fotograf, conștientizez că datorită echipamentului scump, pot oferii imagini tehnic mai calitative și mie îmi este mai ușor în munca mea, dar oamenii au tot timpul nevoie de aceste imagini? Cât de mult sunt ei reprezentați de performanța la ISO 6400 sau diafragme deschise precum gâtlejul unui băutor profesionist de bere. Sunt aceste cifre amintiri pentru ei? Probabil fotografiile făcute de ei mâine cu telefonul pe plajă, fericiți, iubindu-și copii, vor fi mai apreciate de ei peste ani decât niște cifre și specificații tehnice. Mulți cunoscuți apelează la mine și îmi cer sfatul atunci când vine vorba despre achiziția unui aparat de fotografiat. Primul lucru pe care îi întreb, este la ce le trebuie și ce buget au. Este foarte important să facem alegeri în funcție de necesități. Nu vrei să mergi în concediu cu un rucsac în care să pui un dSLR mare, cu teleobiective grele, flashuri și alte accesorii. poate o cameră bridge sau mirrorless cu un obiectiv all around ar fi o alegere mai potrivită dacă ești un fotograf pasionat și vrei imagini mai calitative asupra cărora să deții control total. Totuși pentru majoritatea oamenilor telefonul poate devenii ce a fost pentru mine acea cameră Konica, iar acest lucru se regăsește în statisticile care privesc vânzarea de aparate de fotografiat.

sursa: diyphotography.net

sursa: diyphotography.net

Spre exemplu vânzările de aparate dSLR/mirrorless au scăzut la jumătate din anul 2012 până în 2016, iar vânzările de camere bridge/compacte din 2010 au scăzut de 10 ori. Toate acestea pentru că evoluția telefoanelor și a aplicațiilor mobile au cucerit piața, ideea de click and share a distrus o industrie de miliarde de dolari dar în același timp a făcut loc pe piață altei industrii. Ce va urma este destul de greu de preconizat, fotografii cred că ar trebuii să se poată adapta noilor cerințe ale acestei piețe, să evolueze odată cu piața și cu clienții, iar dacă vor să își facă achiziții eu le recomand să aleagă în primul rând cu sufletul, să aleagă un aparat care să le facă plăcere să-l folosesc, care să-i determine să-l folosească, dar să nu uite că valoarea emoțională a amintirilor depinde de conținut și nu de echipament.

Încerc să-mi susțin afirmațiile prin faptul că deșii industria producătorilor de echipamente foto este în regres, din motive multiple pe care probabil le voi scrie cu altă ocazie, s-a raportat că în anul 2016 s-au făcut peste 1 trilion de fotografii, din care 13,4% s-au făcut cu aparate de fotografiat, 81,3% cu telefoane mobile iar diferența de 5,3% cu tablete. Sursa http: http://mylio.com/true-stories/tech-today/how-many-digital-photos-will-be-taken-2017-repost