Tu de ce fotografiezi?

CALI7975_1_1.jpg

Zilele acestea am căutat pentru o documentare, informații despre numărul de fotografii făcute la nivel global, în contextul în care omenirea a devenit mare consumator de imagine. Am rămas șocat să aflu că predicțiile pentru anul 2017 conform business insider ar indica depășirea a 1,2 trilioane de fotografii, o cifră imensă, nu ai cum să nu îți pui întrebarea: Ce vor fotografia oamenii aceștia? De ce? Norocul nostru este că cea mai mare parte din aceste fotografii rămân sub formă de biți în mediul digital. Am convingerea că dacă jumătate din ele ar fi fost tipărite pe hârtie la dimensiunea de 10x15 cm am fi rămas fără nici un pom pe întreaga planetă. De aceea mă tot întreb, de ce fotografiem? Ce scop și ce destinație au imaginile noastre.

În ceea ce mă privește pe mine, am impresia că fotografiez tot mai puțin. Cu toate că am un aparat aproape mereu la îndemână, îl scot tot mai rar din geantă. Încerc să găsesc motive, să găsesc rațiune, să caut subiecte, amintiri. Ce rost are să facem fotografii dacă rămân pe un server, ce se întâmplă cu fotografiile noastre dacă un virus ar distruge tot sistemul informatic? Este un scenariu apocaliptic dar nu împosibil. Am avea o perioadă de cel puțin 10 neacoperită cu imagini importante, am pierde mult. M-am tot gândit la aceste lucruri și am decis să suflu praful de pe imprimanta mea, i-am făcut o revizie, am curățat mecanismele, am pus în tăviță hârtie și am dat print.

Azi am decis, toate fotografiile care au o însemnătate pentru mine sau reprezintă munca mea vor fi tipărite. Nu sunt multe, poate 100-200 pe an, dar vor fi tipărite.