fotografie comercială de produs
shutterstock_667994098.jpg

Blog de fotografie

Bine ai venit în lumea mea, unde pasiunea pentru fotografie se împletește cu dorința de a explora frumusețea lumii. Sunt un călător, mereu în căutare de noi destinații și experiențe unice, pe care le surprind cu ajutorul aparatului meu foto.

Prin intermediul acestui blog, îmi doresc să împărtășesc cu voi experiențe din călătoriile mele, dar și sfaturi utile legate de fotografie și echipamente.

YOGA. De ce am trecut de la tabletă la ultrabook?

Lenovo Yoga Slim 7 Pro

Această postare nu este o recenzie de produs, reprezintă opinia mea după o lună de utilizare al unui produs cumpărat cu banii mei, pentru utilizare în scopuri personale. Este vorba despre un ultrabook Lenovo Yoga Slim 7 Pro.

Dacă mă urmărești, ști cât de mult îmi place să simplific lucrurile și să-mi fac viața ușoară. În urmă cu trei ani, făceam trecerea la o tabletă pe care să o folosesc atunci când călătoresc. Cum nu concep ideea de fotograf cu rucsac, cu kilograme de echipament în spate, care să-mi facă coloana praf, am considerat că o tabletă în geantă nu îmi îngreunează prea mult bagajul așa că am folosit-o mereu în acești ani. Doar că din fotograf de outdoor, am ajuns să lucrez mai mult în studio sau la sediul clientului. Din păcate, datorită Androidului nu aveam acces la toate aplicațiile necesare pe tabletă, cei de la Capture One Pro nu au anunțat o dată exactă pentru lansarea produsului lor dedicat tabletelor cu Android, deci… mă confruntam cu unele neajunsuri. Nu mai zic de aplicația celor de la Fujifilm, Camera Remote care îți pune răbdarea la grea încercare când ai nevoie de ea. Abordând tot mai mult fotografia de produs, am început să am nevoie de funcția tethering, să pot vizualiza scena pe un ecran, să controlez aparatul de fotografiat și să declanșez direct de pe dispozitivul pe care lucrez.

Prin urmare am tot scormonit internetul și am început să vizualizez mai multe recenzii pentru laptopuri, care acum par singura și cea mai bună soluție pentru mine. Am așteptat apariția noilor procesoare M2 de la Apple, dar au venit cu un mare neajuns, prețul. Un Macbook Air cu procesor M2 și 512 GB stocare, ajunge la 9000 de lei. Bun, categoric nu merită acei bani, mai ales că apar semnale din partea utilizatorilor că se supraîncălzesc, neavând nici o soluție de răcire sub carcasă. Oricum și dacă erau reci precum o eră glaciară, nu aș fi dat 9000 de lei pe un notebook, preț la care ajungi cu un desktop foarte performant, mai ales că prețurile plăcilor grafice au luat-o pe un curs descendent. Am căutat soluții în tabăra Asus, HP, Huawei pentru ca în final să iau în considerare Lenovo.

Ca fotograf, în momentul în care aleg dispozitivul pe care voi lucra, iau în considerare câteva aspecte, le evaluez și decid. Primul element important pentru mine este ecranul, el fiind interfața dintre mine și mașinărie. În cazul de față, am un OLED de 14 inch cu tehnologie pe 10 bits și o rezoluție generoasă de 2880 x1800 pixeli. Ce înseamnă asta? Acoperire 100% DCI-P3, adică undeva pe la 126% sRGB, luminozitate de 400 nits și o rată de reîmprospătare de 90 Hz. Ecranul este calibrat hardware din fabrică așa că a fost necesară doar o simplă verificare. La o luminozitate de 65% obțin 160 de candele/mp, valoare la care eu editez fotografiile pe desktop. Rezoluția este foarte bună, aspectul ratio de 16x10 fiind bun pentru productivitate. Cei 90 de Hz fac clipurile video și navigarea fluidă, chiar dacă nu sunt de 120 sau 140 Hz, se simte diferența. Nu în ultimul rând ecranul suportă tehnologia HDR și Dolby Vision. Personal pentru a avea o experiență bună a culorilor, am activat HDR (este modul în care este calibrat ecranul și oferă un gamut extins) Stocarea este și ea generoasă, un SSD cu capacitatea de 1T și tehnologie NVMe .M2 îmi este suficient pentru un laptop. Când mi-am făcut ultimul desktop, am descoperit noile procesoare Ryzen, așa că am decis să merg și în cazul laptopului tot pe acest brand. Ultrabookul este motorizat de un Ryzen seria 7 și anume 5800H care beneficiază de arhitectură pe 7nm. Un procesor potent și eficient în același timp, dispune de 8 nuclee și 16 fire de execuție, care urcă până la 4,4GHz și un cache de 16M. Memoria RAM este de tip DDRAM4 cu o capacitate de 16GB, care lucrează la o frecvență de 3200 MHz . Evident ea este împărțită cu chipset-ul grafic integrat, care fură 2GB.

Din punct de vedere al dimensiunilor, las fotografiile să explice situația. Tableta Galaxy Tab S6 de 10,4 inch, cu husa originală și tastatură cântărește 0,838 kg. Ultrabook-ul, Lenovo 14 Yoga Slim 7 Pro cântărește 1,38 kg. Practic pentru puțin peste 0,5 kg, ai un laptop mult mai performant, cu un ecran de 14 inch și o autonomie cel puțin la fel de bună. Din punct de vedere al grosimii, laptopul este mai gros cu 3 mm în partea balamalei, față de tabletă cu husa și tastatura montată.

Din punct de vedere al accesoriilor avem o cameră web HD (nu grozavă) cameră IR și ToF, așa că vei avea recunoaștere facială prin Windows Halo iar laptopul va detecta prezența ta și va reacționa în consecință. Se va stinge ecranul când vei pleca din fața lui și va repornii când îți depistează prezența.

Conectica este așa și așa, mai bună decât în cazul Apple, mai proastă decât la alte branduri.

În partea stângă sunt două USB C 3.2, care sunt folosite atât pentru încărcare cât și pentru a conecta un display extern, iar în partea dreaptă un USB A 3.0. Nu este cititor de carduri, HDMI sau Display Port și nici cititor de amprente. Tastatura este plăcută, comodă la tastat și are tastele luminate cu posibilitatea de a alege trei niveluri de intensitate. Culoarea luminii este clasică, acel alb/albăstrui pe care-l am și pe Logitech MX Keys. Impresionante sunt finisajele și materialele care dau senzația de produs premium. Construcția este robustă, aluminiu, iar culoarea și textura fac ca ultrabookul să nu fie magnet de amprente. Eu sunt genul care ar face deliciul criminaliștilor, la cea mai mică atingere, las amprente, dar în cazul acestui ultrabook nu se întâmplă așa.

Am mai avut de-a lungul timpului laptopuri, majoritatea le foloseam cu un mouse pentru că trackpad-ul era mereu un chin pentru mine. În cazul de față, trackpad-ul generos cu suport pentru gesturi multi atingere este fenomenal. În afară de programele dedicate editării foto, unde folosesc mouse-ul sau tableta grafică, în aplicațiile office sau navigare nu mai folosesc mouse. Este atât de facil și ușor de lucrat cu acest trackpad încât nu mai simt nevoia de mouse. Pare făcut din sticlă și este cu adevărat mare.

Cu toate că vine cu difuzoare tunate de Harman Kardon, sunetul oferit de cele două difuzoare situate sub carcasă, este cel mult mediocru. Aș putea spune că este componenta cea mai slabă din întregul sistem. Comparativ cu sunetul din Galaxy Tab S6, este …trist. Am conectat prin portul jack de 3,5 mm, mai multe sisteme audio. Un set de boxe Creative Pebble Plus, o pereche de boxe Audio Engine A5+ și o pereche de căști Meze 12 Classic. Cu unele corecții sună bine, ceea ce mă duce cu gândul că nu chip-ul audio este problema ci difuzoarele și poziționarea lor.

Dacă ar fi să trag o concluzie după o lună de utilizare, ultrabookul pare o soluție bună ca dispozitiv pentru office, navigare pe internet, editarea fotografiilor și video. L-am testat cu Adobe Lightroom Classic, Adobe Photoshop, Adobe Premiere Rush și Capture One Pro. În toate cele patru aplicații merge perfect atât pe baterie cât și conectat la sursa de alimentare. Despre aceasta pot să vă spun că furnizează 95 de watt, ceea ce face ca încărcarea completă să dureze undeva la două ore. Este disponibilă și o încărcare rapidă. Prin urmare dacă ești creator de conținut și nu vrei să irosești o căruță de bani pe un produs Apple, despre care nu zic că nu sunt bune, dar poate nu toată lumea și le permite, acest Lenovo Yoga Slim 7 Pro, poate fi și pentru tine o soluție foarte bună. Înainte să vorbesc despre nota de plată, laptopul vine cu sistemul de operare Windows 11 Pro și cu o suită de aplicații de la Lenovo, pe care eu le-am găsit utile. La prima pornire începe să instaleze sistemul de operare și gata. Dacă dorești să reinstalezi la un moment dat sistemul de operare, poți alege un reset, care funcționează similar cu cel de pe telefoanele mobile cu care probabil ești obișnuit.

Cât despre preț, eu l-am achiziționat de la un magazin online, prețul fiind de 5490 de lei, dar am beneficiat de o reducere de 10% din partea Lenovo. Consider că sub 5000 de lei, prețul a fost unul foarte corect, motiv pentru care și recomand acest ultrabook dacă ești în căutare de așa ceva și îl mai găsești la un asemenea preț.