Pe final de an, m-am gândit să-mi fac un cadou generos și vouă o lectură cu care să mai dezmorțesc puțin blogul acesta dat uitării. Dacă sunteți pasionați de hardware, calculatoare și alte drăcovenii de genul acesta, articolul de față este pentru voi, mai ales dacă intenționați să faceți investiții viitoare în echipamente IT.
Probabil ați auzit despre noua generație de calculatoare lansată de Apple, care redefinește conceptul de computer personal prin minimalism și simplitate, fără rabat în privința performanței. Motorizate de noile procesoare din seria M4, cu configurații variind de la M4 de bază, la M4 Pro și M4 Max, acestea sunt destinate atât pieței de consum, cât și profesioniștilor. Cea mai ieftină versiune, cu procesor M4, 16 GB RAM și stocare de 256 GB, este disponibilă pentru aproximativ 3500 de lei, ceea ce face sistemul Apple foarte accesibil. Cum mă tot gândesc de ceva timp să trec de la Windows la Mac, am studiat piața și mi-a atras atenția un Mac Mini cu procesor M4 Pro, 24 GB RAM și stocare de 512 GB, pe care intenționez să-l folosesc pentru editare foto/video și alte activități de productivitate.
Eu am fost mereu utilizator de produse Windows. Primul computer personal pe care l-am avut a fost bazat pe un procesor Prescott și sistem de operare Windows 97. De-a lungul timpului, am folosit și procesoare AMD și am trecut prin toate versiunile de Windows până la Windows 11 24H2. M-am obișnuit cu bunele și relele lor (mai mult rele) și recunosc că, odată cu trecerea anilor, mi-a fost tot mai greu să fac trecerea la sistemul Apple, din comoditate.
De trei ani, folosesc un laptop Lenovo Yoga, care începe să dea semne de oboseală. RAM-ul este insuficient, iar procesorul scârțâie și el, așa că am considerat că este momentul să-l înlocuiesc. Monitorul meu Benq PD2706 UA cere o unitate puternică, așa că m-am documentat atent cu privire la o viitoare investiție.
Inițial, am luat în considerare o configurație de top pe Windows, dar problemele recente ale procesoarelor Intel și prețurile mari ale plăcilor grafice m-au orientat către produsele Apple. Odată cu lansarea noii generații de procesoare M4 și în special a seriei Mac Mini, cu noul design și promisiunea unei unități puternice la dimensiuni reduse, m-a cucerit din prima. Nu mi-am imaginat că voi putea ține în palmă un calculator pe care să pot edita video 4K la cele mai ridicate standarde. Nu mi-am imaginat un calculator sub 1 kilogram la care să pot conecta patru monitoare 4K și să fac editare foto-video atât de bine.
Am optat pentru un Mac Mini cu procesor M4 Pro, 24 GB RAM și stocare de 512 GB. Este suficient, având în vedere că pot lucra cu stocare externă prin cele 3 porturi Thunderbolt 5. După ce am făcut precomanda la iStyle, am primit o estimare de livrare între 4 și 8 săptămâni. Pe lângă precomandă, am mai pus la favorite produsul dorit pe mai toate site-urile de unde cumpăr echipamente. În primele zile din decembrie, am primit notificare de la Altex că este pe stoc. Am anulat precomanda la iStyle, l-am comandat și în două zile, micuțul Mac Mini M4 Pro era pe birou.
Experiența de unboxing este extraordinară, Apple știe să vândă povești. După unboxing și conectarea la monitor, surpriză! Noul meu Mac refuza să funcționeze cu perifericele mele Logitech, nici pe cablu, nici pe Bluetooth, nereușind să trec de mesajul de întâmpinare. Așa că, am sărit într-un taxi și am fugit la Altex de unde am cumpărat o tastatură Magic Keyboard și un mouse Apple din generația 2024, pentru care am plătit încă 1000 de lei. Ajuns acasă, le-am pornit și totul a mers strună. Apple știe din nou cum să facă bani.
Într-un final, am achiziționat și un Magic Trackpad, generația 2024, care este cireașa de pe tort. Este extrem de confortabil, gesturile disponibile și integrarea cu majoritatea aplicațiilor îl face foarte util, mai util decât mouse-ul. Este un dispozitiv de luat în considerare, dacă treceți de la Windows la Mac. Nu cumpărați mouse-ul Apple, mai bine un Trackpad și un mouse bun, precum Logitech MX Anywhere 3/s pe care-l veți putea conecta fără probleme după instalarea sistemului de operare.
Cu toate echipamentele Apple pe birou, m-am relaxat și m-am declarat mulțumit. Conștient fiind că am multe de învățat despre Mac OS, diferit de Windows, sunt hotărât să mă apuc de studiu în perioada următoare când voi fi și în concediu.
În loc de teste sintetice, care sunt deja abundente pe internet, prefer să povestesc despre experiența reală a unui utilizator nou pe sistemul Apple, după o viață de Windows. Principala activitate pentru Mac va fi editarea foto, folosind Capture One Pro și Adobe Photoshop. Ocazional voi face și editare video, clipuri scurte, reels-uri pentru diverși clienți, dar și clipuri video personale de prin vacanțele în care urmează să plec. În ceea ce privește editarea foto, micul M4 Pro se dovedește a fi mare de tot. Indiferent ce sarcini i-am dat, indiferent de numărul de layere, Generative AI și alte instrumente care îngenuncheau AMD-ul din laptopul meu, Mac Mini nici măcar nu se sinchisește să-și pornească sistemul de răcire. Am importat un proiect video 4K la 400 Mbs în softul de editare video, fără proxy, și se mișcă incredibil de fluent. Pare un sistem care nu o să dezamăgească în următorii ani.
Unele programe nu rulează nativ, unul dintre ele fiind Calibrite Profiler, softul cu care vine colorimetrul cu ajutorul căruia îmi calibrez ecranul. Cu această ocazie am instalat emulatorul Rosetta și am reușit să rulez fără probleme softurile care nu rulează nativ în Mac OS 15. După aventura în sistemul Apple simt nevoia de a forma un ecosistem în jurul computerului, așa că mă gândesc la investiții viitoare. Sunt în așteptarea lansărilor viitoare, poate un iPhone 17 Pro (Max) și o tabletă sunt pe lista mea de așteptare. Vedem ce se anunță în câteva zile la CES, dar cu siguranță pe mine m-a cucerit Apple, cu toate că nu credeam în eticheta Apple Fan Boy.