fotografie comercială de produs
shutterstock_667994098.jpg

Blog de fotografie

Bine ai venit în lumea mea, unde pasiunea pentru fotografie se împletește cu dorința de a explora frumusețea lumii. Sunt un călător, mereu în căutare de noi destinații și experiențe unice, pe care le surprind cu ajutorul aparatului meu foto.

Prin intermediul acestui blog, îmi doresc să împărtășesc cu voi experiențe din călătoriile mele, dar și sfaturi utile legate de fotografie și echipamente.

Benq Screenbar Halo

Benq ScreenBar Halo

Companionul nopților albe în camere întunecate.

Vreau să vă povestesc despre cum mi-am stricat eu ochii. În ultimii ani, m-am ocupat mult de fotografia de produs, în special cea pentru e-commerce, fotografie care presupune multe ore de editare, implicit mult timp petrecut în fața unui ecran. Fotografia e-commerce are scopul de a prezenta descriptiv un produs pe fundal alb, ceea ce înseamnă un contrast mare afișat pe ecran timp îndelungat. Inevitabil a apărut disconfortul la nivelul ochilor, cauzat atât de imaginile editate cât și de diferența mare dintre luminozitatea ecranului și mediul ambiental. Obișnuiesc să editez seara, după ce revin de la studio, când este întuneric și de cele mai multe ori o fac cu lumina stinsă. Monitorul îl țin la o luminozitate de 120 candele/mp, în parametri normali pentru această activitate și pentru nivelul de lumină din spațiul de lucru, dar în timp am început să simt tot mai des disconfort la nivelul ochilor.
Este cunoscut faptul că sursele de lumină din cameră afectează imaginea afișată pe monitor, produc reflexii sau pete de lumină pe monitor, ceea ce te obligă să renunți la ele. Temperatura de culoare a surselor de lumină din cameră pot influența și ele modul în care vedem imaginea pe un monitor, deci multe probleme și cumva trebuie rezolvate.

M-am documentat despre acest fenomen, am studiat soluțiile care pot atenua acest disconfort și am ajuns la concluzia că cel mai eficient lucru este adăugarea de lumină în spațiul din proximitatea monitorului. O lampă de birou este dificil de poziționat, ocupă spațiu pe birou și de cele mai multe ori lumina ei va ajunge pe ecran ca lumină parazită. După multe ore de documentare pe internet am ajuns la concluzia că nu merită investit în ceva ieftin, care să fie un compromis, prin urmare am luat în calcul soluțiile de iluminare ale celor de la Benq, mai ales că monitorul meu este de la acest producător.

Teoretic un screen bar trebuie să lumineze spațiul de pe birou, eventual spatele monitorului fără ca lumina emisă de acesta să ajungă la monitor. Dintre soluțiile oferite de Benq am ales modelul de vârf, Benq ScreenBar Halo. Cu toate că prețul este mare, l-am cumpărat cu 845 de lei în urmă cu câteva luni, specificațiile și modul în care operează sunt de top. Singurul loc unde am găsit în România acest screen bar a fost ReBoxed Designul optic asimetric al lămpii asigură o iluminare bună a biroului fără a se reflecta în ecran. Iluminarea atinge 800 lucși în centru, de la o înălțime de 45 de centimetri, ceea ce este foarte mult. De asemenea temperatura de culoare este variabilă între 2700 - 6500 Kelvin. În ceea ce privește indexul de randare al culori, aven un CRI > 95. Unghiul fascicolului de lumină este de 100 de grade iar tubul lămpii se poate roti pentru o ajustare cât mai precisă a zonei care este luminată. Lampa vine însoțită de o telecomandă sub forma unui puk, accesoriu devenit popular pentru dispozitivele Benq, care se conectează prin bluetooth cu lampa.

Cu ajutorul puk-ului poți seta toți parametrii de care ai nevoie inclusiv modul de operare al lămpii. Combinațiile posibile sunt: lampa principală, lampa principală și lumina pentru fundal sau doar lumina pentru fundal. Tot din puk se setează intensitatea luminoasă și temperatura de culoare în peste 100 de trepte. Există și un mod de operare automat care se bazează pe un senzor care măsoară iluminatul ambiental și calculează automat nivelul necesar de lumină. Cu ajutorul puk-ului se pot înregistra preseturi pentru a le accesa mai ușor în funcție de sceneraiile necesare.

Alimentarea lămpii se face prin intermediul unui cablu care se termină într-o mufă USB-A pe care în cazul meu am conectat-o la una dintre mufele USB ale monitorului. Pentru mine nu a contat dar în pachet se găsește și un adaptor pentru montarea pe ecrane curbate, asta în cazul în care deți așa ceva.

Dacă ar fi să trag o concluzie și să fac o recomandare, pot să spun doar că este scumpă dar merită. Am văzut monitoare destul de bune la prețul cu care vine această lampă, dar dacă ai nevoie de o soluție pentru a lumina biroul și pentru a îmbunătății confortul ochilor, este cea mai bună variantă.