fotografie comercială de produs
shutterstock_667994098.jpg

Blog de fotografie

Bine ai venit în lumea mea, unde pasiunea pentru fotografie se împletește cu dorința de a explora frumusețea lumii. Sunt un călător, mereu în căutare de noi destinații și experiențe unice, pe care le surprind cu ajutorul aparatului meu foto.

Prin intermediul acestui blog, îmi doresc să împărtășesc cu voi experiențe din călătoriile mele, dar și sfaturi utile legate de fotografie și echipamente.

Fotografia, artă sau consumerism

“There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept.”

Azi, pe 11 ianuarie sărbătorim Ziua Artei Fotografice în România, prin urmare despre ce se poate scrie azi dacă nu despre fotografie. Nu vreau să vorbesc foarte mult despre 11 ianuarie, dar pentru cine nu știe, este ziua de naștere al lui Carol Popp de Szathmari. Pictor, grafician și fotograf maghiar, născut la 1812 în Cluj (Imperiul Austriac la acea vreme), a fost primul fotograf/documentarist, pionier al fotografiei la nivel european. Doar că azi mă voi referi la alt personaj remarcabil, Ansel Adams, care pe lângă numeroasele fotografii, ne-a lăsat drept moștenire o întreagă filozofie vizuală, mai mult sau mai puțin cunoscută de fotografii contemporani.

Pentru că trăim într-o lume dominată de consumerism, era de așteptat ca acesta să pătrundă și pe terenul artelor, cel mai prolific mediu de incubație pentru el dovedindu-se a fi cel audio-vizual, fotografia fiind parcă cea mai afectată. Atât de afectată încât stau și mă întreb dacă ea mai există ca formă de artă sau este doar o piață de desfacere pentru echipamente. Oare este mai valoroasă fotografia de azi decât cea de acum 100 de ani? Este ea mai bună?

Uneori îi invidiez pe pictori, sculptori sau graficieni. Am impresia că arta lor este mai pură, mai organică. Dalta sculptorului este daltă, pensula este pensulă și pânza, pânză. Nu se perfecționează anual, este așa de secole și arta este pură și aduce bucurie. Am tot văzut diferite discuții pe grupuri de fotografie, toate se canalizează mai mult în jurul perfecționării tehnologice a echipamentului decât în jurul fotografiei. Valoarea unei fotografii se evaluează în sharpness, gamă dinamică, mega pixeli, culori și nu în ultimul rând în performanța în lumină scăzută. Nimeni nu mai vorbește despre scopul fotografiei, despre fotografie ca formă de exprimare, despre fotografie ca artă. Nu vreau să critic, nu am expertiza necesară, dar acum că tot sărbătorim ziua fotografiei, aș vrea să ne aplecăm mai mult asupra vorbelor lui Ansel Adams care spunea: ”There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept” adică: ”Nu există nimic mai rău decât o imagine clară a unui concept neclar”. Spor la fotografiat și un an rodnic.

Calin AndraComment